Özellikleri
POMZA ,dünya endüstrisinde yeni olmamakla beraber, ülkemiz endüstrisine son yıllarda girmeye başlamış ve değeri yeni anlaşılan volkanik kökenli bir madendir. Volkanizma faaliyetleri esnasında gerçekleşen ani soğuma ve gazların bünyeyi ani şekilde terk etmesi nedenlerinden ötürü oldukça gözenekli bir yapıya sahiptir. Gözenekler birbirleriyle bağlantısız boşlukludur. Bu özelliğinden dolayı ısı ve ses iletkenliği düşüktür.

Pomza taşının peyzaj ve çevre düzenleme işlemlerinde tercih edilme nedeni; içerdiği Kalsiyum (Ca), Magnezyum (Mg), Potasyum (K) ve Demir”in (Fe) çözülebilir mineraller olmasından dolayı bitki gelişiminin hızlanmasını sağlamasıdır. pH 6,7; nötr toprak pH’ını düzenler; toprağın havalanmasını sağlayıp gazların giriş çıkışını kolaylıkla sağlar.

Pomza serilen yerlere drenaj kanalı açmaya gerek duyulmaz. % 70 su ve gübre tasarrufu sağlamakla birlikte, suyun ve gübrenin doğal şartlarda buharlaşmasını önler. Fazla sulamaya ihtiyaç duymadığı için, su sorunu olan yerlerde rahatlıkla kullanılabilir.

Bünyesinde yabancı ot ve nemetod barındırmaz.Çim ekili alanların ömrünün uzamasına katkıda bulunur.
İlkbahar ve sonbahar aylarında fazla yağıştan dolayı ekili çimlerin sürekli su içinde kalması nedeniyle çim köklerinde çürüme olduğu gözlenmiştir. Pomza uygulanan alanlarda bu sorun ortadan kalkacaktır; zira pomza, uygulama alanlarında kök hastalığı ve çürüme yapmaz. Pomza taşının % 85 oranında gözenekli olması, hafif yoğunluk özellikleri göstermesine neden olur.Bu özelliği sayesinde, toprağı daha gözenekli hale getirerek havalandırır.Ayrıca toprağın negatif özelliklerini minimize etmek ve suni gübrenin topaklaşmasını engellemek amacı ile de kullanılmaktadır.
Pomza toprak olarak seralarda, turunç yetiştirilen bölgelerde, meyveliklerde, çim sahalarda ve tarım bölgelerinde kullanılmakta olup, adı geçen tüm uygulama alanlarında mükemmel sonuç vermektedir.

DOĞAL YAPISI VE ÖZELLİKLER

Pomza toprağa dörtte bir (1/4) oranında karıştırılır ve ağırlıklı olarak toprağın tabanına yerleştirilir.

 

  • Gözenekli yapısı nedeniyle suyu içeride tutar; bu sayede buharlaşma ihtimali ortadan kalkar ve bitkiye uzun süre sudan yararlanma imkânı tanır.
  • Böylelikle sulama periyodu azalır ve yaklaşık % 70 oranında su tasarrufu sağlanır.
  • Gözenekli yapısı sayesinde toprağın havalanmasını sağlar. Drenajı düzenler, infiltrasyonu artırır, buharlaşmayı önler.
  • İnorganik olduğu için toprağa yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz. Tuzluluk ve alkalilik açısından hiçbir sorun yaratmaz.
  • Nötr (pH: 6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tamponluğu ile ortam pH dengesini kolayca düzenler.
  • Isı iletkenliği düşük olduğundan bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden görebileceği zararı en aza indirger.

KİMYASAL İÇERİK

SiO2 43,0-47,6
AL203 13,5-16,5
Fe203 11,3-13,5
CaO 9,8-11,0
MgO 6,4-7,1
Na2O 2,2-3,3
K2O 0,3-0,7
MnO 0,21-0,23
SO3 0,05